Op verschillende plaatsen vind je adviezen om stress voor een toets of examen te voorkomen of de baas te worden. Eén van de betere tips die ik heb gelezen komt van LAKS (Landelijk Actie Komitee Scholieren):

Daar wil ik graag nog een schepje bovenop doen:

De stressreactie is een belangrijke en oeroude reactie die zeer effectief is wanneer er gevaar dreigt. Stress activeert biologische processen in het lichaam, waardoor bijvoorbeeld stresshormonen zoals adrenaline worden aangemaakt. Door stress vernauwt je blik en wordt je aandacht op ‘het gevaar’ gericht. Je lichaam wordt letterlijk klaargemaakt om in actie te komen. Daardoor ben je in staat om te vechten of te vluchten.

Natuurlijk is een examen geen levensbedreigende situatie, maar het lichaam maakt geen onderscheid tussen een levensbedreigende situatie of een situatie die spanning oproept. De stressreactie wordt in beide gevallen geactiveerd. Dat is fantastisch! Want je lichaam helpt jou dus om alert te worden, je te focussen op het examen en jouw kennis actief te gebruiken.

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van stress op prestaties. De onderzoekers Yerkes en Dodson hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen het stressniveau en de prestatie. Zowel bij weinig of geen stress, al bij (te)veel stress is het prestatieniveau laag. Optimale prestaties worden geleverd bij een gemiddelde mate van stress. In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe dat in z’n werk gaat.

stress

Stress wordt pas een probleem wanneer het je functioneren belemmert en er bijvoorbeeld angst of paniek ontstaat. Dan is het verstandig om stressregulatietechnieken te gebruiken of hulp te zoeken, bijvoorbeeld coaching of ReAttach therapie. In alle overige situaties lijkt het dus verstandig om stress te accepteren en te zien als een positieve reactie van je lichaam die zorgt voor alertheid en focus.

En word je tijdens een examen ineens overvallen door teveel stress, dan heb je misschien baat bij de volgende ademhalingsoefening waarmee je het stressniveau kunt reguleren:

  • Adem vier tellen in;
  • Houd de adem vier tellen vast;
  • Adem vier tellen uit;
  • Wacht vier tellen;
  • Herhaal dit vier keer.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *