non-cognitieve vaardigheden - gereedschap

Non-cognitieve vaardigheden gaan niet over kennis, maar over vaardigheden die nodig zijn om kennis te verkrijgen en te kunnen toepassen. Het zijn vaardigheden die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je overzicht krijgt over taken, doorzettingsvermogen toont, gedisciplineerd werkt of een planning kan maken.

Non-cognitieve vaardigheden zijn het ‘gereedschap’ dat je kunt inzetten om taken zo goed mogelijk uit te voeren. Zowel executieve functies als consciëntieusheid vallen onder non-cognitieve vaardigheden.

Consciëntieusheid is de mate waarin iemand doelgericht en georganiseerd gedrag laat zien. Facetten van consciëntieusheid zijn:

  • doelmatigheid
  • ordelijkheid
  • betrouwbaarheid
  • ambitie
  • discipline
  • bedachtzaamheid
consciëntieusheid

Consciëntieuze mensen zijn vaak ambitieus en werken doelmatig, ordelijk en systematisch. Mensen die minder consciëntieus zijn werken vaak op een meer nonchalante, rommelige en ontspannen manier. Zij accepteren sneller dat dingen soms mislukken, of dat doelen niet bereikbaar zijn. Zij stellen minder eisen aan zichzelf, beginnen eerder met uitstellen, zijn sneller ontmoedigd en geven eerder op.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat consciëntieusheid een belangrijke voorspeller is van studieresultaat. In het onderzoek “zelfsturend leren met een puberbrein” werd gevonden dat 48% van de onderzochte leerlingen (in het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) onder gemiddeld consciëntieus is. Meer informatie over dit onderzoek is te lezen in het artikel “zelfsturend leren met een puberbrein”.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *